Conservation Environment Design

King Shaw Associates has wide ranging expertise in developing strategies for environmental control for unusual or demanding building occupancies. Some of the most challenging requirements are found in Museums and Galleries; achieving an appropriate balance between conservation of the artefacts and access and comfort for visitors.

The British Library Centre for Conservation

British Library Centre for Conservation

King Shaw Associates was environmental consultant and concept designer for the first new project at the British Library since completion of the main building.

The first purpose built book conservation centre in the world had no precedents for the environmental design. King Shaw Associates carried out extensive research into the decay and conservation processes of books and organic materials and developed a comprehensive technical brief for environmental and building services to accord with these very particular requirements. This was developed into a robust concept design for bidding.

The project was procured and constructed under a Design & Build contract and King Shaw Associates policed the design development and commissioning of the building on behalf of the client.

Project Value £8,500,000
Contractor: Sir Robert McAlpine

The British Museum

British Museum

King Shaw Associates assisted the British Museum to develop long term strategies for improving their building environments and building services infrastructure as part of a 25 year master-planning project led by Ian Ritchie Architects. The main effort of the work was to examine the impacts of increasing visitor numbers, global warming and worsening urban pollution and to evolve strategies for mitigating these effects within the Victorian buildings. The work however also involved planning an infrastructure for future building services installations to rationalise the previous piecemeal development and improve overall operational efficiency.

4The master-plan described a number of options for expanding the British Museum within their existing estate with elements of new build that would enhance and complement the environments achieved passively in the original Victorian buildings. A key to this expansion was an exploration of possibilities for developing the Round Reading Room as an interactive performance space, balancing the needs of a dense audience with the conservation of the remaining book collection.